Recept za kombiniranje rastlin

Rastline za svoje posode hitro izberemo, veliko večji izziv pa je njihovo kombiniranje v zasaditev, ki bo bogato in harmonično delovala kot celota.

Za preprosto kombiniranje lahko vsako izmed izbranih rastlin razdelimo v eno izmed 3 kategorij, ki jo imajo v zasnovi zasaditve: vodilne rastline, rastline za strukturo, viseče rastline. S pravo kombinacijo vseh treh bo vsaka zasaditev uspešna.

Vodilne rastline

To so praviloma robustne rastline, ki rastejo v višino ali širino z zanimivo strukturo, zanimivimi velikimi, dramatičnimi cvetovi, plodovi ali listi. Delujejo kot točka poudarka, pritegnejo oko in nas spodbudijo, da si ogledamo celotno sestavo zasaditve. Te rastline so zvezda posode.

Rastline za strukturo ali polnilo

Ta skupina rastlin se uporablja za podporo glavni rastlini, ki jo uporabljamo za zvezdo zasaditve. Za strukturo ali polnilo zasaditve lahko uporabimo več istih rastlin, ali pa izberemo več različnih, da z barvami, strukturo rasti in listov oblikujemo harmonično zasaditev. To so rastline z listi drugačne teksture kot je vodilna rastlina, praviloma je okras listje ali drobni cvetovi.

Viseče rastline

Viseče rastline lepo prikrijejo manj privlačne posode, romantično zapolnijo prostor pod nogami bolj pokončnih rastlin in povežejo zasaditev v zaključeno celoto. Predvsem so uporabne v visokih posodah in kadar so posode postavljene na okna ali police.

deli
na vrh