Kako pravilno zalivamo

Velikost in material naše posode, gostota rastlin v zasaditvi, izpostavljenost vetru in soncu, temperatura, zemlja in posamezne zahteve naših najljubših rastlin - vse to vpliva na to, kako pogosto in koliko vode je potrebno za zalivanje naših izbranih rastlin.

Primerna raven vlage spodbuja zdravje rastlin, kar pomeni manjšo dovzetnost za škodljivce in bolezni, več cvetenja ali oblikovanja plodov in večjo odpornost na vremenske vplive, kot je nihanje temperature ali veter.

Načini zalivanja

Zalivanje z deževnico: ne vsebuje klora in drugih kemikalij.

Zalivanje s postano vodo: v večjo posodo nalijemo vodo, ki jo pustimo najmanj 24 ur, da se klor usede na dno posode in se voda segreje na primerno temperaturo. Pri zalivanju pobiramo vodo z vrha.

Korita z vodno rezervo, ki morajo biti pod streho, drugače v primeru velikih padavin pride do zasičenja z vodo, ki povzroči gnilobo.

Namakalni sistem: kapljično namakanje je odlično za rastline, saj voda pronica globoko in je ves čas na voljo.

Koliko vode potrebujemo?

Kakovostna zemlja ustvari pore, primerne velikosti za izmenjavo zraka in vode.

Zalivamo primerno, glede na zunanjo temperaturo in vrsto rastline, saj mokra tla izrivajo kisik in povzročijo gnilobo korenin. Premalo zalivanja pa ima za posledico sušenje rastline in zemlje, kar vodi v zaskorjenost.

Rastline v majhnih posodah zahtevajo pogostejše zalivanje od tistih v bolj prostornih. Majhne lončke zato preverjamo vsak dan, v vročih poletnih dneh celo dvakrat. Tudi viseče košare potrebujejo zalivanje dvakrat dnevno, saj je zemlja bolj izpostavljena učinkom sušenja vetra.

Prav tako se posode iz poroznih materialov, kot je terakota - keramika se izsuši hitreje od tistih iz plastike, lakirane gline ali kovine.

Velike rastline v loncih, kot je paradižnik, potrebuje čim večjo posodo, saj ima velik koreninski sistem, zato potrebuje veliko vode. Kombiniramo ga z baziliko, ki je tudi zelo zahtevna glede vode.

Kako preverimo, ali je zemlja suha?

Začnemo z opazovanjem zemlje v posodi: suha zemlja je svetlejše barve kot vlažna. Če se zdi suha na otip, potisnimo prst 2,5 cm globoko in če je suha tudi na tej ravni, potrebuje zalivanje.

Znaki premočnega zalivanja ali slabega izsuševanja zemlje

  • Sušenje rastline
  • Gnitje korenin
  • Zaustavitev rasti
  • Rumenenje mladih listov
  • Plutavost starejših listov

Znaki premalo zalivanja

  • Venenje
  • Sušenje listov na vrhu rastline
  • Zvijanje in povešanje listov
  • Rumenenje listov
  • Poleganje rastline
deli
na vrh