Barvne kombinacije

Rastline za balkonske zasaditve kombiniramo odvisno od arhitekture in ozadja. Izberemo lahko kontraste ali pisane zasaditve v rdeči le v primeru enostavnega  belega ali svetlo rumenega ozadja. 

Veliko lažje je kombinirati barve, ki so si blizu v barvnem krogu in sestavljati ton v tonu. Izberemo eno nosilno barvo in dodajamo svetlejše in temnejše tone.

Ob temnih lesenih ograjah  sadimo svetle rastline. V zasaditvah naj bo veliko zelene, bele ali rumene barve z manjšim dodatkom drugih barv. Naj prevladujejo drobnocvetoče in listnate rastline, velikocvetne so le kot dodatek. Fasade živahnih barv narekujejo umirjene zasaditve v stilu manj je več – manj različnih rastlin v barvah ozadja s svetlejšimi ali temnejšimi odtenki.  

Ob moderni arhitekturi, enostavnih steklenih in mesing ograjah pašejo zasaditve z manjšim številom rastlin v hladnih barvah in modnih rožnato vijoličnih tonih, zasaditve v sivi in beli barvi v kombinaciji z vijolično in črno barvo. Tukaj izbiramo rastline, ki izstopajo po obliki rasti, kot so: kordilina ali novozelandski lan, alokazija…

deli
na vrh